Daily Archives: 06.06.2025

Вітаємо з Днем легкої промисловості

        В Україні День працівників текстильної і легкої промисловості відзначається відповідно до Указу Президента України від 9 червня 1994 року № 285/94, у другу неділю червня і носить назву «День працівників легкої промисловості».

        Цей день – професійне свято працівників та ветеранів галузі легкої промисловості. Саме завдяки ним населення областей і міст має можливість купувати якісну продукцію місцевого виробництва. Адже сьогодні підприємства легкої промисловості, постійно удосконалюючи технологію виробництва, розширюють асортимент і поліпшують якість своєї продукції.

        У цей день від усієї душі вітаємо всіх педагогічних працівників закладу освіти, які здійснюють підготовку кваліфікованих робітників для підприємств легкої промисловості!

        Вітаємо партнерів, які допомагають у підготовці кадрів, надаючи робочі місця для проходження виробничої практики здобувачам освіти за такими професіями: «кушнір-розкрійник», «кравець», «закрійник».

З нагоди свята отримали грамоти:

  • Зоя ПАНЧЕНКО, старший майстер;
  • Оксана ГОНЧАРОВА, викладач;
  • Юлія ОЛЬХОВСЬКА, майстер виробничого навчання.   

Бажаємо вам, міцного здоров’я, нових трудових здобутків, процвітання, успіхів у праці, щастя і благополуччя у кожній родині!

Навчання за частковою кваліфікацією з професії : 7412 Кондитер

        У Державному навчальному закладі «Регіональний центр професійної освіти швейного виробництва та сфери послуг Харківської області» відбувається навчання кондитерів за частковою кваліфікацією — це професійна підготовка, яка дозволяє опанувати окремі компетентності з професії «Кондитер» без повного проходження всієї освітньої програми. Виробниче навчання проводиться у лабораторії кондитерів з майстром виробничого навчання: Наталією МОЛЧАНОВОЮ. Теоретична частина навчання проводиться он-лайн.

         Навчання особливо актуально для:

  • дорослих, які хочуть змінити професію;
  • людей без спеціальної освіти, але з бажанням працювати у сфері харчування;
  • працівників, які хочуть підвищити свою кваліфікацію або здобути нову спеціалізацію;
  • внутрішньо переміщених осіб, ветеранів, безробітних (часто такі програми фінансуються державою чи міжнародними фондами).

        Що входить у програму навчання за частковою кваліфікацією «Кондитер»:

1.Основи кондитерського мистецтва:

  • Санітарія та гігієна на кухні;
  • Ознайомлення з кондитерським підприємством та його структурою;
  • Робота з кухонним обладнанням;
  • Основи безпеки праці.

2. Практичні навички:

  • Приготування дріжджових видів тіста (булочки, піца, рулети, рогалики, сіна бони, пиріжки, хачапурі і ін.) 
  • Приготування простих видів тіста (бісквіт, пісочне, листкове, пряничне);
  • Випікання кондитерських виробів (пряники, печиво, кекси, тістечка);
  • Оформлення виробів: креми, глазур, декор;
  • Основи роботи з шоколадом, мастикою тощо.

3. Організація праці:

  • Планування роботи;
  • Облік витрат;
  • Основи ведення малого бізнесу (у деяких програмах)

         Форма навчання: вечірня, змішана.

        Термін навчання: 1,2 місяці (6 тижнів)

         Документ по завершенню:

        Після завершення слухач отримує сертифікат про здобуття часткової кваліфікації, який дозволяє працевлаштування або відкриття власної справи.