У Державному навчальному закладі «Регіональний центр професійної освіти швейного виробництва та сфери послуг Харківської області» відбувається навчання кондитерів за частковою кваліфікацією — це професійна підготовка, яка дозволяє опанувати окремі компетентності з професії «Кондитер» без повного проходження всієї освітньої програми. Виробниче навчання проводиться у лабораторії кондитерів з майстром виробничого навчання: Наталією МОЛЧАНОВОЮ. Теоретична частина навчання проводиться он-лайн.
Навчання особливо актуально для:
- дорослих, які хочуть змінити професію;
- людей без спеціальної освіти, але з бажанням працювати у сфері харчування;
- працівників, які хочуть підвищити свою кваліфікацію або здобути нову спеціалізацію;
- внутрішньо переміщених осіб, ветеранів, безробітних (часто такі програми фінансуються державою чи міжнародними фондами).
Що входить у програму навчання за частковою кваліфікацією «Кондитер»:
1.Основи кондитерського мистецтва:
- Санітарія та гігієна на кухні;
- Ознайомлення з кондитерським підприємством та його структурою;
- Робота з кухонним обладнанням;
- Основи безпеки праці.
2. Практичні навички:
- Приготування дріжджових видів тіста (булочки, піца, рулети, рогалики, сіна бони, пиріжки, хачапурі і ін.)
- Приготування простих видів тіста (бісквіт, пісочне, листкове, пряничне);
- Випікання кондитерських виробів (пряники, печиво, кекси, тістечка);
- Оформлення виробів: креми, глазур, декор;
- Основи роботи з шоколадом, мастикою тощо.
3. Організація праці:
- Планування роботи;
- Облік витрат;
- Основи ведення малого бізнесу (у деяких програмах)
Форма навчання: вечірня, змішана.
Термін навчання: 1,2 місяці (6 тижнів)
Документ по завершенню:
Після завершення слухач отримує сертифікат про здобуття часткової кваліфікації, який дозволяє працевлаштування або відкриття власної справи.